Jacky Winter Gallery

Our Passion

We are Pirovich – a family owned developer and builder of places that people are proud to call home.

By understanding our city and the way people want to live, we create places that stand the test of time.

THIS IS FORTY-FIVE
APARTMENTS AMONGST
THE MAKERS AND CREATORS
OF COLLINGWOOD

Ten Keele Street

Architect

Carr Design

Interiors

Carr Design

Developer

Pirovich

Builder

Pirovich

Status

On market

Location

Collingwood, VIC

ABOUT

Ten Keele refines and elevates the industrial aesthetic of Collingwood’s iconic industrial architecture, offering a functional and understated place for living that is imbued with light, texture and elegance.

With its achromatic colour palette and clever balance of concrete and glazing, the exterior of the building amplifies the existing urban rhythm, providing a contemporary interpretation of Collingwood’s iconic buildings and warehouses.

A dark charcoal concrete podium anchors the building’s lower form within the context of the street. Enclosed within, a full service café/restaurant activates the street frontage, blurring the transition between street, social and private spaces. Large, steel-framed guillotine windows punctuate the façade, maximizing the porosity of the building by creating a set of unique niche like spaces that diffuse the scale of the building at street level. This play between solidity and transparency, confidence and restraint strives to ensure that the building acknowledges its context, respecting the surrounding street, reflecting a responsive Collingwood character.

In contrast to the scale and solidity of the base podium, the upper sections of the building is formulated from a lightweight grid of white concrete inset with generous expanses of glazing. Drawing inspiration from industrial skylights and saw tooth warehouses, this lightweight glazed grid brings a restrained elegance to the building’s form, while maximising natural light penetration to the interior, and in turn offers incredible city views from within.

Adding to the gridded pattern of the façade, carefully detailed, fluted concrete balustrades express a horizontal rhythm, which changes through the day as sunlight shifts across the building, highlighting subtle variations in the tone and texture of the building. Further softening and diffusing the minimalist geometry of the structure, plants will trail down the façade from shared landscaped areas on the first floor of the podium.

Continuing the industrial language of the design, lightweight steel mesh panels provide shade, creating veiled private spaces on balconies, allowing residents to retreat from the outside world, into their own shaded volume to enjoy the vast outlook to the surrounding city and sky.

A striking white geometric sculpture by contemporary artist Dion Horstmans greets residents as they enter 10 Keele, setting the tone for an elegantly contemporary building that melds architecture, design and art – redefining common interpretations of apartment living.

Located on the first floor of the charcoal base building podium is a lush communal garden, complete with BBQs. Whether throwing a party, or retreating to read a book, the garden’s landscape and terraced seating allows residents to entertain or unwind without disturbing each other.

Ecological Sustainable Design principles underpinning the design ensures that the garden, and each of the residential floors of the building are flooded in natural light, and maximise opportunities for passive cooling and cross ventilation.

The horizontal, modernist grid of the façade, draws upon Collingwood’s industrial past, and presents an opportunity for a sophisticated utilitarian interior palette, where fluted concrete details are expressed within kitchen joinery and laundry doors. High quality finishes including marble benches elevate simple spaces through the richness of natural materials, providing tactile sensuality and timeless character.

From an interior planning perspective, every inch of floor space has been cleverly designed to maximise storage and celebrate open plan living, including full-width bedrooms and lounge rooms, generous robe storage, and study nooks. A ‘welcome station’ provides a thoughtful way to store mobile phones, bills and keys and is emblematic of the carefully considered details that reflect the quality of Carr’s interior design.

Seamlessly merging the interior and exterior, each apartment boasts dual balcony aspects, with primary bedrooms and living rooms connecting to private outdoor spaces. Expansive city views are framed and focused through the glazed façade, while natural light is invited deep into the interior, ensuring an ongoing connectivity between the occupant and the ever-changing light and shadow of the landscape below.

Ten Keele Street is now selling.
If you’d like to register your interest, please provide your details using the form on the right.




WHAT WE’RE UP TO